Γενικά

Αλεχάντρο Μπεντόγια, o ποδοσφαιριστής που φώναξε για τη βία των όπλων

Ακόμα και στον κόσμο αυτών που απεχθάνονται τα πολιτικά μηνύματα, την έκφραση αλληλεγγύης και την κοινωνική δύναμη του ποδοσφαίρου, υπάρχουν κι εκείνοι που σκέπτονται διαφορετικά και μπορούν να νικήσουν

Ο Αλεχάντρο Μπεντόγια άρπαξε το μικρόφωνο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο των ΗΠΑ και κατήγγειλε την ανοχή των αρχών στα όπλα, συγκεντρώνοντας ένα τεράστιο κύμα στήριξης.

Το ζήτημα της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ έχει επανέλθει στην επικαιρότητα μετά το μακελειό που έγινε πρώτα στο Τέξας και έπειτα στο Οχάιο. Συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά που κάποιος μανιακός παίρνει ένα όπλο, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να φτάσει στα χέρια του και εκτελεί αδιακρίτως, έχοντας στο θολωμένο του μυαλό συνήθως έναν σκοπό βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας. Έπειτα, η συζήτηση σταματά. Μέχρι να ακολουθήσει ο επόμενος.

Τα όπλα που στέρησαν 22 ζωές στο Ελ Πάσο του Τέξας και τουλάχιστον εννέα στο Ντέιτον του Οχάιο ήταν νόμιμα. Ωστόσο, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα κατά της ανεξέλεγκτης οπλοχρησίας ήρθε από το ποδόσφαιρο βρίσκοντας πολλούς αποδέκτες.

Η κίνηση του Κόλιν Κάπερνικ να διαμαρτυρηθεί σε αγώνες του NFL για τον ρατσισμό κατά των μαύρων στις ΗΠΑ, η οποία ακολουθήθηκε από αρκετούς ακόμα αθλητές, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων από τους αθλητές. Αντιδράσεις και μάλιστα ιστορικές είχαν υπάρξει και παλιότερα, όπως οι ιστορικές μαύρες γροθιές των Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, όμως πλέον, μετά και το ρεύμα που δημιούργησε η Μέγκαν Ραπίνο, όλο και περισσότεροι βλέπουν ότι το ακροατήριο που τους προσφέρει η ενασχόληση τους με τα σπορ είναι διατεθειμένο να ακούσει περισσότερα από τις κλασικές δηλώσεις.

Αλεχάντρο Μπεντόγια

O Αλεχάντρο Μπεντόγια κατάγεται από την Κολομβία, όμως μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι. Τόσο ο πατέρας του, όσο και ο παππούς του, έπαιζαν επαγγελματικά στην πατρίδα, περνώντας του το μικρόβιο. Ο Μπεντόγια έκανε καριέρα στην Ευρώπη. Πρώτα στη Σουηδία με τη φανέλα της Έρεμπρο, πέρασε για μια χρονιά από τη Σκωτία και τους Ρέιντζερς, επέστρεψε Σουηδία για τη Χέλσιμποργκ και έπειτα έμεινε τρία χρόνια στη Γαλλία και τη Ναντ. Επαναπατρίστηκε το 2016 για λογαριασμό των Φιλαδέλφεια Γιούνιον, ενώ είναι και 66 φορές διεθνής με την Εθνική των ΗΠΑ. Πρόκειται επομένως για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει βιώσει από μικρή ηλικία την τρέλα των Αμερικανών με τα όπλα.

Ο Μπεντόγια λοιπόν σκόραρε το πρώτο γκολ στη νίκη της ομάδας του 5-1 επί της Ντι Σι Γιουνάιτεντ και αφού πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του, κινήθηκε προς τη γωνία, άρπαξε ένα μικρόφωνο που είχε τοποθετήσει η τηλεοπτική παραγωγή και φώναξε: «Κονγκρέσο, κάνε κάτι τώρα. Βάλε τέλος στη βία των όπλων».

Το μήνυμα του δεν ακούστηκε στο γήπεδο, όμως έφτασε σε όλους τους τηλεοπτικούς δέκτες, καταγράφηκε, αναπαράχθηκε, προκάλεσε χαμό στο διαδίκτυο. «Βλέπω περισσότερες σκέψεις και προσευχές, μ@λ@κίες. Οι λέξεις χωρίς τις πράξεις δεν έχουν αξία. Η Αμερική, φαίνεται, εξελίσσεται σε μια δυστοπική κοινωνία. Κάντε κάτι! Αρκετά!», είχε γράψει μερικές ώρες πριν στα Social Media, προσθέτοντας, με ξεχωριστό μήνυμα: «Μπορούμε να ξεκινήσουμε με αυστηρότερους ελέγχους, νόμους, να δημιουργήσουμε ένα μητρώο για αγορές όπλων, να κλείσουμε τις τρύπες που υπάρχουν και να φορολογήσουμε τα πυρομαχικά».

Η πράξη του προκάλεσε αμηχανία στην MLS, την διοργανώτρια της κορυφαίας κατηγορίας του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, η οποία θέλει να κρατήσει την πολιτική μακριά από τα γήπεδα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Ευρώπη. Υπήρξαν ακόμα και σκέψεις τιμωρίας του ποδοσφαιριστή. Όπως ανακοίνωσε επίσημος αξιωματούχος μετά την σύσκεψη για το θέμα, δεν θα υπάρξει τελικά ποινή για τον Μπεντόγια, καθώς οι ιθύνοντες κατάλαβαν ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε οργή.

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του ποδοσφαιριστή, η Λίγκα εξέδωσε και ανακοίνωση δηλώνοντας ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των παικτών να εκφράζουν τις απόψεις τους: «Η οικογένεια της Major League συμμετέχει στο πένθος για τις χαμένες ζωές στο Τέξας και το Οχάιο και καταλαβαίνουμε ότι οι παίκτες και οι προπονητές μας έχουν δυνατές και παθιασμένες απόψεις για το θέμα».

Αλεχάντρο Μπεντόγια

Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου στήριξε τις δηλώσεις του και τον ανέδειξε παίκτη της εβδομάδας. Όχι, προφανώς, για αγωνιστικούς λόγους. «Είναι παράλογο, φίλε», είπε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα ο Μπεντόγια. «Δεν πρόκειται να καθίσω αδρανής και να παρακολουθώ αυτά τα πράγματα χωρίς να πω κάτι. Πρώτα είμαι άνθρωπος και μετά αθλητής, ποδοσφαιριστής». Ο προπονητής των Φιλαδέλφεια, Τζιμ Κέρτιν, πρόσθεσε: «Είμαι στην ομάδα του Αλεχάντρο στους Φιλαδέλφεια Γιούνιον και είμαι στην ομάδα του που υποστηρίζει τα όσα είπε για τον έλεγχο όπλων», χαρακτηρίζοντας εξοργιστικά τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών.

Μια δήλωση ενός ποδοσφαιριστή δεν μπορεί να αλλάξει πολλά, όμως όπως φάνηκε ξεκάθαρα μπορεί να εμπνεύσει την κοινή γνώμη, να επιφέρει μεγαλύτερη πίεση μέσω του κόσμου. Και η απόφαση της MLS να μην τον τιμωρήσει, δείχνει πως ακόμα και στον κόσμο αυτών που απεχθάνονται τα πολιτικά μηνύματα, την έκφραση αλληλεγγύης και την κοινωνική δύναμη του ποδοσφαίρου, μπορούν να νικήσουν εκείνοι που σκέπτονται διαφορετικά…

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button