Γενικά

Η αναβίωση της αρχαίας Εγνατίας οδού από το Δυρράχιο της Αλβανίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη

H αναβίωση της αρχαίας Εγνατίας οδoύ ήταν το κεντρικό θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε νωρίτερα σήμερα στην αίθουσα νερού του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ViaEgnatia 2017.

Λίγο πριν την είσοδο τους στην αίθουσα η ομάδα του ερευνιτικού προγράμματος με τον Σπύρο Πέγκα και την Πολυξένη Βελένη

Ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας άνοιξε την εκδήλωση αναφερόμενος στην αναβίωση της αρχαίας Εγνατίας οδού ότι είναι μια μορφή ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού της πόλης με την ομάδα FuoriVia η οποία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας ηγείται του ερευνητικού προγράμματος.

Εν συνεχεία η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια Διευθύντρια της εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη τόνισε την ιστορικότητα του μέρους που αρχίζει από το 140 π.χ. και εξέφρασε ευχαριστίες για την αγάπη και την γνώση που προσφέρεται μέσα από την επιστημονική δουλειά της ομάδας του ερευνητικού προγράμματος ViaEgnatia 2017.

Το πρόγραμμα είναι σε λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια και θα καλύψει συνολικά 1100 χιλιόμετρα έκτασης από το φάσμα της αρχαίας Εγνατίας οδού από το Δυρράχιο της Αλβανίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Άρχισε το 2015 τμηματικά, με πρώτο τμήμα κάλυψης από το Δυρράχιο μέχρι την Μπίτολα, το 2016 εν συνεχεία από την Μπίτολα μέχρι την Θεσσαλονίκη, φέτος εξερεύνησαν την απόσταση από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα, το 2018 η διαδρομή θα καλύψει από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τέλος το 2019 από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κωνσταντινούπολη όπως αναφέρει ο καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστήμιου της IUAV Της Βενετίας Leonardo Marotta.

Με στόχο την επίτευξη μιας υγιούς συνεργασίας με τους αρμοδίους φορείς των χωρών για την σωστή εκμάθηση των μαθητών του σε ένα Ευρωπαϊκό επίπεδο γνώσης θέτει έτσι με την ομάδα την χαρτογράφηση των ιστορικών διαδρομών ,την αναδείξει του αειφόρου τουρισμού και μέσα από το πρόγραμμα στόχος όλων είναι να βελτιωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση των μνημείων και των ιστορικών χώρων και να γνωρίσουν και οι άνθρωποι καλύτερα αυτές τις διαδρομές που συνδέουν την Ευρωπαϊκή αστική βιογραφία με την οικονομία.

Ο Dr. Andrea Mounecif Ιστορικός και αντιπρόεδρος της Ιταλικής ΜΚΟ FuoriVia ανέφερε επίσης ότι η διαδρομή κράτησε 14 μέρες από την Θεσσαλονίκη στην Καβάλα , περπάτησαν περίπου 300 χιλιόμετρα απόσταση και ο αριθμός ατόμων που αποτέλεσαν τους περιπατητές ήταν 50, με δέκα άτομα εν ενεργεία περιπατητές στο πρόγραμμα από την αρχή της λειτουργίας του.

Κατά την διάρκεια του μέχρι στιγμής συνέλεξαν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορικότητα του μέρους και στόχος τους είναι να μοιραστούν με τον Δήμο , το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τις Εφορείες αυτές τις πληροφορίες.

Είναι ένα πρώτο βήμα για μια συνεργασίας που θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε περισσότερο την πόλη για έναν πιο αειφόρο τουρισμό δηλώνει ο Σπύρος Πέγκας καθώς το σύνολο της ομάδας του ερευνητικού προγράμματος ViaEgnatia 2017 χαρίζει σε όλους τους παρευρισκόμενους των φορέων του Δήμου συλλεκτικά μπλουζάκια του προγράμματος.

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Χαλκοπούλου

Πηγή:press724.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button