ΓενικάΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Με Ελληνικές ρίζες, μια ομάδα φαινόμενο γιορτάζει σήμερα 114 χρόνια (photos&videos)

Κόντρα στα δεδομένα της εποχής… μια παρέα Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών ίδρυσαν ένα από τα ισχυρότερα παγκοσμίως σωματεία, την Μπόκα Τζούνιορς.

Και σήμερα είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε 114 χρόνια δόξας και επιτυχίας ενός αρκετά αγαπητού συλλόγου.

Σαν σήμερα, το 1905, ιδρύθηκε η Μπόκα Τζούνιορς ή απλά Μπόκα. Είναι ένας αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην συνοικία Λα Μπόκα του Μπουένος Άιρες, πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Είναι κυρίως γνωστή για την ποδοσφαιρική της ομάδα, η οποία έχει στεφθεί 33 φορές πρωταθλήτρια Αργεντινής και 6 πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής. Στις επιτυχίες τις συμπεριλαμβάνονται επίσης, 3 Διηπειρωτικά Κύπελλα. Έχοντας κατακτήσει συνολικά 18 επίσημα αναγνωρισμένους διεθνής τίτλους είναι στην τρίτη θέση στο σχετικό πίνακα μαζί με την Μίλαν και την Ρεάλ Μαδρίτης.

Είναι η μοναδική ομάδα της Αργεντινής που δεν έχει υποβιβαστεί από την Α’ Κατηγορία.

114 χρόνια πριν ξεκινήσει το όνειρο…

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία του 20ου αιώνα που ιδρύθηκαν από Άγγλους, η «Κλούμπ Ατλέτικο Μπόκα Γιούνιορς» ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου του 1905 από μια παρέα Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Esteban Gablietto (ιδρυτικό μέλος του συλλόγου) με σκοπό την ίδρυση του σωματείου. Οι παρευρισκόμενοι ήταν οι Alfredo Scarpatti, Santiago Sana, οι αδερφοί Ιωάννης (Juan) και Θεόδωρος (Teodoro) Φαρέγκας από τη Χίο και ο Κωνσταντίνος Καρούλιας από τη Σάμο.

Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής κρατάει από το 1750, όταν το μοναδικό ελεύθερο λιμάνι της Μεσογείου ήταν η Γένοβα. Τότε, τα αγόρια της νησιωτικής Ελλάδας που δεν ήθελαν να υπηρετήσουν στον οθωμανικό στρατό, οπότε έφευγαν για τη Γένοβα και από εκεί για τη Λατινική Αμερική. Εκεί λοιπόν, οφείλεται το προσωνύμιο Γενοβέζοι (Los Xeneizes) αφού η συνοικία Λα Μπόκα ήταν η καρδιά της παροικίας των προερχόμενων από την Γένοβα.

Πρώτο χρώμα της ήταν το ροζ που σύντομα αντικαταστάθηκε από λευκές και κόκκινες κάθετες ρίγες. Όμως τα ίδια χρώματα διεκδικούσε και μια ακόμα ομάδα της περιοχής. Αποφασίστηκε έτσι να γίνει φιλικός αγώνας, με την (εν συνεχεία) μισητή και αιώνια αντίπαλο Ρίβερ Πλέιτ, και ο νικητής θα κρατούσε το ερυθρόλευκο. Για…καλή της τύχη η Μπόκα έχασε και υιοθέτησε από τότε τα χρώματα της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι και έκτοτε η ομάδα φοράει μπλε και κίτρινα, από την σημαία της Σουηδίας.

Τα σοκολατάκια που έγιναν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γήπεδα του κόσμου…

Την πρώτη δεκαετία της ιστορίας της, η Μπόκα αγωνιζόταν σε διάφορα γήπεδα στη Λα Μπόκα και την Αβεγιανέδα. Το 1916 άνοιξε το πρώτο ιδιόκτητο γήπεδό της, όπου έμεινε έως το 1924, όταν άνοιξε η σημερινή της έδρα. Το 1938 οι ξύλινες εξέδρες αντικαταστάθηκαν από τσιμεντένιες, ενώ το 1953 προστέθηκε ένα τρίτο διάζωμα πάνω από τα προϋπάρχοντα. Επειδή στη νέα μορφή τους οι εξέδρες έμοιαζαν με κουτί από σοκολατάκια (στα ισπανικά bombonera), το γήπεδο αποκαλείται έκτοτε «Μπομπονέρα». Οι επεκτάσεις ολοκληρώθηκαν μόλις το 1996.

Το στάδιο είναι ευρέως αποδεκτό ως ένα από τα σπουδαιότερα και εμβληματικά ποδοσφαιρικά στάδια του πλανήτη.

Οι κορυφαίες μορφές που πέρασαν ποτέ από την Μπόκα…

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και τον Φεβρουάριο του 1981 υπογράφει στην ομάδα της καρδιάς του, την Μπόκα Τζούνιορς. Ιδανικό ήταν και το ντεμπούτο του στις 22 του ίδιου μήνα, όπου πέτυχε δυο γκολ στο νικηφόρο 4-2 εναντίον της Ταγιέρες.

Ο Λατόρε ήταν ο πρώτος που έφερε τον βαρύ τίτλο του νέου “Μαραντόνα”. Είχε παρόμοια κοψιά με τον Ντιέγκο, φορούσε το ίδιο νούμερο, ενώ αποτελούσε και αυτός αστέρι της Μπόκα Τζούνιορς.

Ο Αντόνιο Ρατίν, ο σκληροτράχηλος μέσος ήταν μια από τις σημαίες της Μπόκα, παίζοντας για την ομάδα που υποστήριζε από παιδί για 15 χρόνια και κατακτώντας 5 πρωταθλήματα.

Ο Μαρτίν Παλέρμο που είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, στον οποίο αγωνίστηκε μέσω του Μαραντόνα από το 1997 μέχρι το 2000 και από το 2004 έως το 2011.

Χουάν Ρομάν Ρικέλμε μια ιστορική μορφή, που πρόσφερε πάρα πολλά σοτν σύλλογο τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και όλοι τον αποκαλούσαν ” το μεγαλύτερο είδωλο στην ιστορία της Μπόκα “. Η Μπόκα ήταν η γυναίκα της ζωής του. Και  δεν παρέλειψε να της είναι πιστός και να της κάνει δώρα: Τίτλους και δολάρια.

Μεταξύ αυτών και οι Δελφίν Μπενίτες Κάσερες “Μετσετέρο”, Άνχελ Κλεμέντε Ρόχας, Ρομπέρτο Μόουσο, Ούγκο Γκάτι, , Κάρλος Ναβάρο Μοντόγια.

Η Μπόκα έχει λίγες μέρες που ξεκίνησε να γιορτάζει τα 114α γενέθλια της αναρτώντας στα social media βιντεάκια των παίκτες της με την φανέλα τους να εύχονται για την 3η Απριλίου. Επίσης, σήμερα ανάρτησε το παρακάτω εορταστικό βιντεάκι:

Δώρα Λάμπρου

Η αγάπη για τον Άρη ήταν δεδομένη, το πάθος της για τον αθλητισμό αδιαπραγμάτευτο, κάπου εκεί προστέθηκε το...μικρόβιο της δημοσιογραφίας, με το Yellow Radio να αποτελεί το "εφαλτήριο" για το ταξίδι της ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button