Ποδόσφαιρο

Τσουκαλίδης: «Τεράστια ομάδα ο Άρης. Ο Γκάμα είναι παίκτης που κάνει πάντα αυτό που πρέπει»

Στο Yellow Radio 92.8 κα την εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε ο προπονητής του Αγροτικού Αστέρα, Γιώργος Τσουκαλίδης.

Ο προπονητής της ομάδας του Ευόσμου μίλησε από την οπτική του προπονητή για τον Άρη, τον Σάββα Παντελίδη, τον Μπρούνο Γκάμα και το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά εξέφρασε και τα «κιτρινόμαυρα» αισθήματα του καθώς όπως είδε και ο ίδιος «Όλοι στην οικογένεια είμαστε Άρης».

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Ποια είναι η γνώμη σας για τον φιλικό αγώνα του Σαββάτου;

Παίξαμε με τον Άρη σε μια περιοχή και ένα γήπεδο που το αρειανό συναίσθημα είναι πολύ έντονο, ήταν μεγάλη τιμή για εμάς που ο Άρης αποδέχτηκε την πρόταση που του κάναμε. Στα αγωνιστικά, ο Άρης είναι μια τεράστια ομάδα για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν μπορεί να συγκριθεί με εμάς. Εμείς θέλαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να βάλουμε δύσκολα στην ομάδα του Άρη. Πιστεύω ως ένα σημείο τα καταφέραμε. Μόνο θετικές εμπειρίες μπρούμε να αποκομίσουμε από αυτό το παιχνίδι.

Ο Αγροτικός Αστέρας κάνει μια νέα αρχή με τον Γιώργο Φοιρό επικεφαλής και νέα παιδιά. Σε τι φάση βρίσκεται η ομάδα;

Ο Γιώργος Φοιρός είναι αποδεκτός από όλο τον Εύοσμο, τον είχα προπονητή εδώ στον Αγροτικό Αστέρα και τώρα ηγείται μιας προσπάθειας μαζί με όλη την διοίκηση. Οι ομάδες της γ’εθνικής επειδή δεν έχουν έσοδα είναι μόνοδρομος γι’αυτούς να αξιοποιήσουν τις υποδομές και τις ακαδημίες τους. Το πλάνο είναι να «χτίσουμε» μια νέα ομάδα με δικά μας παιδιά, με περιορισμένα έξοδα και να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε σχετικά με τις υποδομές της ομάδας, η τεχνογνωσία υπάρχει. Επενδύσαμε φέτος στην προετοιμασία μας, πήγαμε στα 3-5 πηγάδια, σε εργομετρικές εξετάσεις. Υπάρχει ταλέντο, φιλοδοξία και όλο το μέλλον ανήκει σε αυτά τα παιδιά.

Ως προπονητής, πως είδατε τον Άρη;

Καταρχήν ο Άρης είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, δεν ξέρω αν είμαι αντικειμενικός γιατί τα αισθήματα μας είναι πάρα πολύ έντονα για την ομάδα του Άρη.

Είστε και εσείς Αρειανός;

Από οικογένεια ναι, είμαστε όλοι. Βέβαια εγώ και λόγω επαγγέλματος απείχα από το να πάω στο γήπεδο κτλ, αλλά όλη μου η οικογένεια είναι Άρης. Αγωνιστικά τώρα, είναι μια πολύ καλοδουλεμένη ομάδα από παιδιά που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής. Παρόλα αυτά έδειξαν διάθεση.

Πως είδατε τον Μπρούνο Γκάμα;

Εγώ το λέω και στους ποδοσφαιριστές μου αυτό. Εκτός από το ταλέντο και την τεχνική που μπορεί να έχει ένας παίκτης, είναι ένας ποδοσφαιριστής που κάνει πάντα αυτό που πρέπει. Π.χ εκεί που πρέπει να παίξει γρήγορα, θα παίξει γρήγορα. Και το θεωρώ το βασικότερο προσόν για έναν ποδοσφαιριστή. Υπάρχει διάθεση από τον ίδιο να βελτιωθεί, είναι ένα τεράστιο club ο Άρης, έχει τις δυνατότητες να το κάνει και μακάρι και όλα τα παιδιά που έρχονται στην ομάδα να έχουν την δυνατότητα όπως ο Μπρούνο Γκάμα να βοηθήσουν.

Έδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο έτσι;

Ναι δεν δείχνει ιδιαίτερα επηρεασμένος από τον τραυματισμό του γιατί δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής αυτού του επιπέδου που να μην έχει πάθει ζημιά. Καταρχάς με το που συμβεί αυτό, χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη ο παίκτης αλλά και ο αθλητής γενικότερα. Εγώ το λέω και στους ποδοσφαιριστές μου, ότι μέσα από έναν τραυματισμό μόνο κέρδος μπορείς να έχεις. Γιατί ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να είναι τέλειος σε όλους τους τομείς. Αρκεί να τον υποστηρίξεις ψυχολογικά και να βελτιωθεί σε άλλους τομείς. Αν αντιμετωπίσεις έναν τραυαμτισμό μπορεί να προετοιμαστείς εσύ ψυχολογικά γιατί δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε εμείς στο γήπεδο. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι ψυχικά και πνευματικά προετοιμασμένος και η προετοιμασία δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που βλέπουμε εμείς μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ότι μέσα από έναν τραυματισμό ο πάικτης μπορείς να γίνει καλύτερος; Και φυσικά γίνεται λόγος και για το ψυχολογικό κομμάτι έτσι;

Φυσικά. Αντιλαμβάνεσαι το ποδόσφαιρο διαφορετικά και πράγματα που έβλεπες αλλιώς, τα βλέπεις τώρα και αυτά διαφορετικά. Επειδή κάθεσαι έξω από την κερκίδα τα βλέπεις αλλιώς, σού έρχεται η όρεξη. Και οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να το βάζουν κάτω με έναν τραυματισμό, γιατί δεν είναι οι μόνοι. Ο τραυματισμός είναι μέρος του παιχνιδιού, αρκεί μέσα από αυτόν να βγεις δυνατότερος.

Άρα ο Μπρούνο Γκάμα βγήκε δυνατότερος από αυτή την διαδικασία έτσι;

Με τα χαρακτηριστικά που έχει, μου δείχνει πως μπορεί να είναι ένας παίκτης με ηγετικό ρόλο στην ομάδα και όχι απλώς ένα μέρος του συνόλου.

Ποιοι άλλοι παίκτες σαν έκαναν εντύπωση;

Από τα παιδιά που έπαιξαν προχθές με εμάς, διακρίθηκαν οι περισσότεροι, ακόμα και τα νεαρά παιδιά. Το θέμα είναι τι συμβαίνει σε υψηλότερο επίπεδο και εννοώ όταν έχεις έντονο ανταγωνισμό, με όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, όχι μόνο με κατοχή μπάλας. Αυτά βέβαια τα ξέρει καλύτερα ο Σάββας Παντελίδης και τους λόγους που επιλέγει τον κάθε ποδοσφαιριστή. Πάντως στην φάση της κατοχής και της αντίδρασης των ποδοσφαιριστών, όλοι ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Τώρα αν είχαν να αντιμετωπίσουν κάποιον καλύτερο, απαραίτητη είναι και η άμυνα και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να κάνουν άμυνα τα παιδιά.

Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν οι παίκτες όταν θα δεχτούν πίεση από τον αντίπαλο έτσι;

Έτσι ακριβώς. Γιατί οι διαφορές στην Super League είναι μικρές. Εκεί που επιτίθεσαι, στο επόμενο λεπτό κάνεις άμυνα. Αν δεν είναι σε υψηλό επίπεδο η αμυντική λειτουργία της ομάδας και των ποδοσφαιριστών γενικότερα, δεν θα είσαι στις επιλογές του προπονητή.

Ποια είναι η απόψη σας για τον Σάββα Παντελίδη; 

Ο Σάββας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες προπονητές. Είμαστε πολύ χαρούμενοι εμείς οι νεαρότεροι που ξεκινάμε προπονητική την στιγμή που οι Έλληνες προπονητές να πηγαίνουν εξίσου καλά. Δεν είμαστε ρατσιστές, μπορούν να έρθουν να δουλέψουν ποδοσφαιριστές και προπονητές στην Ελλάδα αρκεί να είναι καλύτεροι από αυτούς που έχουμε. Απλώς μας πιάνει μια «ξενομανία» γενικώς με τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές αλλά και ό,τι σχετίζεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να στηρίξουμε πρώτα τους Έλληνες και αν αυτοί που έρχονται απ’έξω είναι καλύτεροι, τότε φυσικά να βοηθήσουν και εμάς. Αλλά όχι αυτή η «τρέλα» που υπάρχει με τους ξένους που τους «βαφτίζουμε» αυτομάτως καλούς.

Πως πιστεύετε θα διαμορφωθεί το πρωτάθλημα και τι ρόλο θα παίξει ο Άρης;

Με αυτά που είδα εγώ στην προετοιμασία, πιστεύω πως ο Άρης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν θα πρέπει να λέμε ότι ο Άρης είναι μια ομάδα που θα βγάλει τον πρωταθλητή. Πρέπει ο ίδιος να κυνηγάει το πρωτάθλημα, γιατί δεν μας λείπει και δεν υπολειπόμαστε τίποτα από τις άλλες ομάδες και μιλάω έτσι γιατί και εγώ νιώθω αρειανός. Μέσα από αυτή την διαδικασία των παραγόντων να μπει στο μυαλό του παίκτη που παίζει στον Άρη, ότι η ομάδα είναι για μεγάλα πράγματα. Και μέσα από αυτή την πίεση ο Άρης θα γίνει καλύτερος. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλωθι σε ό,τι και αν κάνει. Η πίεση ξεκινά από τους παράγοντες και ο Άρης είναι ομάδα πρωταθλητισμού που δεν θα κρίνει τον πρωταθλητή, αλλά θα πηγαίνει ο ίδιος για πρωτάθλημα.

Είναι μια ενέργεια και μια ευθύνη που δίνει ο κόσμος του Άρη τα οποία λειτουργούν σε αυτό που λέτε έτσι;

Επειδή έπαιξα χρόνια επαγγελματικό ποδοσόφαιρο, πρωταθλητισμό έκαναν οι ομάδες που είχαν πρωταθλητές παράγοντες, πρωταθλητές προέδρους. Γιατί η επιλογή των προπονητών ήταν τέτοια επειδή ο παράγοντας ήθελε έναν προπονητή που θα πρωταγωνιστήσει και αντίστοιχα και η επιλογή των ποδοσφαιριστών. Αν δείτε την προσωπική ζωή όλων των παραγόντων, οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό είναι επειδή οι πρόεδροι τους είναι επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν, είναι εγωιστές και πάνω απ’όλα θέλουν να είναι πρώτοι.

Είναι πρωταθλητής πρόεδρος ο Θεόδωρος Καρυπίδης;

Προσωπικά δεν τον ξέρω, αλλά δείχνει πως έχει καλές και μεγάλες ιδέες για το ποδόσφαιρο. Μου αρέσει το γεγονός ότι το γήπεδο έχει εκσυγχρονιστεί, μου αρέσει που θέλει να επενδύσει στα βοηθητικά γήπεδα, μου αρέσει που έχει επενδύσει σε ελληνικό team. Ειλικρινά ο Άρης δεν υπολείπεται σε τίποτα αρκεί να ξεκινήσει την χρονιά από το πρώτο παιχνίδι κιόλας πηγαίνοντας για να κερδίσει και όχι για να καθορίσει τον πρωταθλητή. «Είμαστε ο Άρης και πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Όποιος αντέξει, όποιος δεν αντέξει θα μείνουμε φίλοι αλλά δεν έχει θέση στον Άρη». Μπορεί να είναι κάπως σκληρά τα λόγια αυτά, αλλά νομίζω ότι αυτό χρειάζεται ο Άρης.

Σχετικά με την Ευρώπη, ο Άρης αδίκησε τον εαυτό του στην Νορβηγία αλλά συνολικά άξιζε να προκριθεί έτσι;

Δεν ξέρω τα πράγματα από μέσα αλλά πληροφορήθηκα πως η Μόλντε ήρθε με απευθείας πτήση ένω ο Άρης ταλαιπωρήθηκε να πάει μέχρι εκεί. Είναι ανρθώπινος οργανισμός, ταλαιπωρείται. Αν αλλάζει τέσσερα αεροπλάνα για να πάει να παίξει την επόμενη μέρα και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο, μετά όλα κρίνονται στην λεπτομέρεια, ποιος ξεκουράστηκε περισσότερο και ποιος προπονήθηκε λιγότερο. Ας κοιτάξουμε και αυτές τις παραμέτρους που θεωρώ πως είναι σημαντικές. Και οι ποδοσφιριστές είναι άνθρωποι.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button