Γενικά

Κατέβασαν το κεφάλι οι Αφροαμερικάνοι παίκτες των ΗΠΑ στην ανάκρουση του ύμνου

Πιασμένοι αλυσίδες και με χαμηλωμένο κεφάλι και βλέμμα, αλά Καπέρνικ, οι άσοι του ΝΒΑ έδωσαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό

To πιο ενδιαφέρον στιγμιότυπο του αγώνα της Εθνικής Ελλάδος για το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν εξωαγωνιστικό, με τους Αφροαμερικάνους διεθνείς της ομάδας των ΗΠΑ να προχωρούν σε μια άκρως συμβολική κίνηση κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων.

Συγκεκριμένα, όσο ακουγόταν ο ύμνος των ΗΠΑ οι περισσότεροι παίκτες της δωδεκάδας, κατόπιν συνεννόησης προφανώς, κοιτούσαν το παρκέ με χαμηλωμένο κεφάλι και βλέμμα, θυμίζοντας την αντίστοιχη διαμαρτυρία του Καπέρνικ που αντέδρασε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο ενάντια στα αλλεπάλληλα κρούσματα ρατσισμού στην πατρίδα του. Την “χώρα της ελευθερίας” όπου ωστόσο οι ζωές δε φαίνεται να έχουν τόση αξία, ιδίως αυτών που έχουν μαύρη επιδερμίδα και ζουν σε γκέτο. Εξ ου και η μαζική αντίδραση των παικτών του ΝΒΑ με το κίνημα Black Lives Matter (οι “μαύρες ζωές” έχουν αξία) και το σύνθημα I can’t breathe -οι τελευταίες λέξεις ενός Αφροαμερικάνου πριν πυροβοληθεί από τους αστυνομικούς για ψύλλου πήδημα και χωρίς να απειλεί κανέναν.

Αυτή τη φορά η συμβολική αντίδραση έρχεται σε μια διεθνή διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ, όπου είναι στραμμένα τα μάτια όλου του κόσμου κι αναμένουμε να δούμε τον αντίκτυπο της, την πιθανή αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ (που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των παικτών του ΝΒΑ) και τη συνέχεια που μπορεί να έχει το ζήτημα.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button