ΓενικάΔιεθνή

Οι ακριβότερες κίτρινες φανέλες που έχουν πουληθεί ποτέ

Δείτε τη σχετική λίστα.

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, είναι πιθανό να δούμε να επαναλαμβάνονται, όπως κάθε χρόνο, οι φιλανθρωπικές δημοπρασίες για τη συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό. Είναι άλλωστε η περίοδος του χρόνου που οι αθλητικές διοργανώσεις και στο στοίχημα κάνουν διάλειμμα. Σε κάποιες χώρες για μερικές ημέρες και σε άλλες για ολόκληρες εβδομάδες. Με αφορμή λοιπόν το κλίμα των ημερών που έρχονται, ας ρίξουμε μια ματιά στις ακριβότερες εμφανίσεις που έχουν πουληθεί στην ιστορία. Ανεξαρτήτως αν αυτό έγινε για καλό σκοπό ή απλά για το καπρίτσιο κάποιου συλλέκτη.

Kobe Bryant – Υπογεγραμμένη & Φορεμένη εμφάνιση (2007-08)

Ο αδικοχαμένος πρώην σταρ και υπέρ-πρωταθλητής του NBA έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σκορπώντας πόνο και οδύνη όχι μόνο στους οπαδούς των Lakers αλλά και σε όλους τους μπασκετόφιλους. Ο θάνατός του όμως σήμαινε επίσης πως πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα – τα οποία κυκλοφορούσαν στους κύκλους των συλλεκτών – είδαν την αξία τους να εκτινάσσεται εντός λίγων ωρών. Το Φλεβάρη του 2023, τρία χρόνια μετά τον τραγικό του θάνατο σε ατύχημα με ελικόπτερο, ένας ανώνυμος πωλητής αθλητικών αναμνηστικών, αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία μια υπογεγραμμένη φανέλα, που ο Black Mamba είχε φορέσει σε περίπου 20 ματς της περιόδου 2007-08. Και ενώ οι ειδικοί περίμεναν πως το αντικείμενο θα πιάσει μεταξύ ενός και δύο εκατ. δολαρίων, η τελική τιμή «ξέφυγε». Το πολύτιμο αντικείμενο πέρασε στην κατοχή ενός – επίσης – ανώνυμου αγοραστή για το ταπεινό ποσό των 5.8 εκατ. δολαρίων!

Πελέ – Φορεμένη Εμφάνιση (Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970 – Μεξικό)

Μπορεί το νούμερο να μη ζαλίζει όπως τα 5.8 εκατ. δολάρια της φανέλας του Κόμπι, για τα δεδομένα όμως του 2002 μια τέτοια αγοραπωλησία θεωρείται πολύ ακριβή. Η ιστορία έχει ως εξής…μετά το τέλος του τελικού του μουντιάλ του 1970, εκεί που η Βραζιλία σήκωσε το Κύπελλο στην Πόλη του Μεξικού, ο ψύχραιμος από την ήττα Ιταλός διεθνής Ρομπέρτο Ροσάρτο είχε την πνευματική διαύγεια να ανταλλάξει φανέλες με το Βραζιλιάνο GOAT του ποδοσφαίρου. 32 χρόνια μετά, η συγκεκριμένη εμφάνιση έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα αντικείμενα σε αθλητική δημοπρασία, πείθοντας κάποιον άγνωστο αγοραστή να δαπανήσει το ποσό των 200χιλ ευρώ περίπου για να την αποκτήσει.

Να σημειώσουμε εδώ πως εκείνη την εποχή, πριν δηλαδή την άνθηση των social media και του hype των memorabilia, τα χρήματα αυτά θεωρούνταν εξωπραγματικά για την απόκτηση ενός και μόνο αντικειμένου. Και είμαστε σίγουροι πως αν κάτι τέτοιο δημοπρατούνταν αυτό τον καιρό, τότε θα διεκδικούσε στα ίσια την κορυφαία θέση στη λίστα. Την οποία κατέχει η φανέλα του Ντιέγκο Μαραντόνα, από το περίφημο ματς με το χέρι του θεού. Το οποίο τελείως συμπωματικά διεξήχθη επίσης στην Πόλη του Μεξικού, για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά του 1986.

Lebron James – Φορεμένη Εμφάνιση (All–Star Game 2021)

Η κατακίτρινη φανέλα του King James και της Team James δεν είναι σίγουρα η αγαπημένη μας από όσες έχει φορέσει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA. Είναι μάλιστα από τις πιο αδιάφορες φανέλες που έχουμε δει γενικά σε All Star Game. Παρόλα αυτά, ένας συλλέκτης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και ξόδεψε περίπου ένα τέταρτο του εκατομμυρίου δολάρια για να την αποκτήσει. Το αν έκανε καλά ή όχι θα το μάθουμε μάλλον μετά το τέλος της σπουδαίας καριέρας του Bron.

Wilt Chamberlain – Φορεμένη Εμφάνιση (5ος Τελικός ΝΒΑ – 1972)

Είναι λογικό πως οι Λέικερς θα μονοπωλούν τη λίστα. Είναι ίσως το μεγαλύτερο αθλητικό franchise στον κόσμο που φορά κίτρινα στην πρώτη εμφάνιση. Στα 5 εκατ. δολάρια βρίσκουμε μια αλησμόνητη φανέλα που πούλησε ο οίκος Sotheby’s φέτος. Ήταν η φανέλα ου MVP των τελικών του 1972, όταν με ένα δικό του double-double οι Λέικερς κέρδισαν το πέμπτο ματς και έληξαν τη σειρά των τελικών απέναντι στους New York Knicks. Το δαχτυλίδι του πρωταθλητή μπήκε στο δάχτυλο του Chamberlain, ο οποίος στο μεταξύ έχει κι άλλο αντικείμενο στη λίστα με τις ακριβότερες πωλήσεις αναμνηστικών στην ιστορία. Καθώς η φανέλα που φορούσε στη ρούκι σεζόν του πωλήθηκε $1.79 εκατ. Δεν είναι όμως κίτρινη!

Κλείνοντας, να πούμε πως εντύπωση προκαλεί το ότι πουθενά στη λίστα μας δε βρίσκουμε φανέλα συλλόγου που φοράει κίτρινα στο ποδόσφαιρο. Περιμέναμε πως κατά την έρευνά μας θα βρούμε φανέλες της Μπαρτσελόνα (που έχει φορέσει κίτρινα σε χρονιές double και treble), της Borussia Dortmund ή της Chelea. Αλλά μάταια. Φαίνεται πως οι Lakers και η Βραζιλία είναι οι μόνες ομάδες που έχουν κάνει πραγματική αίσθηση με το συγκεκριμένο χρώμα. Εκτός φυσικά κι αν γίνει η έκπληξη με κάποια φορεμένη εμφάνιση του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία, με το παραδοσιακό κίτρινο της Αλ Νασρ.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button