Γενικά

Ο υπεραθλητής Γιώργος Τσιάνος στο Έβερεστ για φιλανθρωπικό σκοπό

Ο υπεραθλητής-γιατρός Γιώργος Τσιάνος στο Έβερεστ με 30 Βρετανούς για φιλανθρωπικούς σκοπούς – Σε δεύτερη αποστολή θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα και θα επιχειρήσει την ανάβαση στη κορυφή του Έβερεστ. 

Ποιος είναι ο Γιώργος Τσιάνος

Ο Γιώργος Τσιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Θεσσαλία. Η μαθητική του πορεία ξεκίνησε στην Ελλάδα, αλλά ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στo Pine Crest School στη Φλόριντα των Η.Π.Α. Σπούδασε Ανθρώπινη Φυσιολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο King’s College London στην Αγγλία. Τον διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκωτία από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εξειδικεύτηκε στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία στο υψόμετρο και το ψύχος, έχοντας ολοκληρώσει ερευνητικό έργο στα βουνά της Σκωτίας, των ευρωπαϊκών Άλπεων και των Ιμαλαΐων στην Ασία. Επέστρεψε στην Ελλάδα με προορισμό το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και ολοκλήρωσε σπουδές στην Ιατρική σχολή, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκε και σε νοσοκομεία παίδων και ενηλίκων στη Νότια Αφρική. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε στο Fort William στα Highlands της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο, και στο Λίνκολν της Αγγλίας. Έχει εκπαιδευτεί στους τομείς της Γενικής Ιατρικής, Επειγόντων Περιστατικών, και Χειρουργικής Τραύματος. Την παρούσα περίοδο εργάζεται ως Γενικός γιατρός στα Highlands της Σκωτίας σε απόμακρες και απομονωμένες περιοχές. Απασχολείται επίσης και είναι πιστοποιημένος στην ιατρική αποστολών και την ταξιδιωτική ιατρική, ενώ παράλληλα με τα ιατρικά του καθήκοντα, διατηρεί τη συμμετοχή του στον ερευνητικό τομέα. Είναι επίτιμος διδάσκων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διδάσκει Ανθρώπινη Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις”, ενώ, επίσης, είναι σύμβουλος και συνεργάτης του εργαστηρίου ‘Fame Lab’ στο ίδιο πανεπιστήμιο. Τέλος, δίνει κεντρικές ομιλίες σε εκδηλώσεις του ιατρικού, επιστημονικού, εκπαιδευτικού, και επιχειρηματικού τομέα.

Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, τον ερχόμενο Απρίλιο θα βρεθεί για ακόμα μια φορά στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στο όρος Έβερεστ.  Ο Γιώργος Τσιάνος,  το 2004, με τον ρόλο του επιστημονικού συμβούλου και ορειβατικού μέλους στην αποστολή ‘Hellas Everest 2004’, έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ από την βόρεια διαδρομή. Φέτος, με τον ρόλο του γιατρού αποστολής, επιλέχθηκε να κουράρει ιατρικά και επιστημονικά την Βρετανική αποστολή ‘LMAX Everest Rugby Challenge’. Η αποστολή, η οποία αποτελείται από 30 Βρετανούς, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα βρεθεί αρχικά στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, και από εκεί θα διασχίσει τα υψίπεδα των Ιμαλαΐων στο Θιβέτ, με προορισμό το όρος Έβερεστ. Αφού η ομάδα εγκλιματιστεί στις συνθήκες υψομέτρου, θα επιχειρήσει να παίξει έναν αγώνα ράγκμπι στα 6.400 μέτρα, πάνω στον παγετώνα Rongbuk, στην βόρεια πλευρά του Έβερεστ. Ο κύριος σκοπός της αποστολής είναι η συγκέντρωση οικονομικών πόρων, οι οποίοι θα διατεθούν στην φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά, ‘Wooden Spoon’, που στηρίζεται επίσημα από την Βρετανική ομοσπονδία ράγκμπι. Κατόπιν επιτυχούς έκβασης του αγώνα ράγκμπι στο υψόμετρο, το εγχείρημα θα αποτελέσει και ένα καινούργιο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής ‘LMAX Everest Rugby Challenge’, ο Γιώργος Τσιάνος θα ενταχθεί σε έτερη Βρετανική ορειβατική αποστολή, τα μέλη της οποίας έχουν ως σκοπό να επιχειρήσουν την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα, ακολουθώντας την βόρεια διαδρομή, περί τα μέσα με τέλη Μαΐου, όταν οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αυτής αποστολής, ο Γιώργος πέρα από το ορειβατικό σκέλος, με τον επιπλέον ρόλο του ερευνητή της ανθρώπινης φυσιολογίας στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, και σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου FAME Lab (www.famelab.gr) Ανδρέα Φλουρή, στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και ψύχους. Οι ερευνητές  Φλουρής και Τσιάνος είχαν επιτυχώς συνεργαστεί το 2015, όταν βρέθηκαν στην έρημο Σαχάρα, κατά τη διάρκεια εγχειρήματος του Γεωργίου Τσιάνου, που διέσχισε τρέχοντας την έρημο, κατά το οποίο και συνέλεξαν επιστημονικά δεδομένα πάνω στην ανταπόκριση της ανθρώπινης φυσιολογίας σε συνθήκες υπέρμετρης ζέστης, τα οποία έχουν έκτοτε δημοσιευτεί στην διεθνή βιβλιογραφία ενώ έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι πληροφορίες που θα αποκομίσουν στο Έβερεστ, θα είναι από τα πρώτα στο είδος τους που αναμένεται να συλλεχθούν κάτω από τις συγκεκριμένες αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το οικονομικό κόστος της ορειβατικής αυτής προσπάθειας για την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ από τον Γιώργο Τσιάνο, καλύπτεται από τους εξής χορηγούς: την δανέζικη εταιρία Evnia που αποτελεί και τον κύριο χορηγό, την καναδική εταιρία Fleet Complete, την ελληνική εταιρία Διορατικότητα, και τέλος την εταιρία The North Face σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη του ορειβατικού εξοπλισμού.  Αξίζει να σημειωθεί πως η Fleet Complete θα παρέχει trackers και πρόσβαση στην IoT πλατφόρμα της για να παρακολουθήσει την προσπάθεια ανάβασης του Γιώργου Τσιάνου προς την κορυφή του Everest από τις πρώτες μέρες της αποστολής σε μορφή 3D, και τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν τη θέση GPS, το υψόμετρο και την ταχύτητα, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερη σημασία τις τελευταίες ημέρες της ανάβασης προς την κορυφή. Η πρόοδος και οι ενημερώσεις θα είναι διαθέσιμες για δημόσια προβολή σε μια αποκλειστική ιστοσελίδα της εταιρίας.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button