Μπάσκετ

Η μάχη για τα “πιστεύω” του Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ

Με αφορμή τα γεγονότα στις ΗΠΑ, ο Ιωακείμ Αραμπατζής μέσα από την στήλη του στο yellowradio.gr μας εξιστορεί τον ρατσισμό που έζησε για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ο Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ.

Τις τελευταίες μέρες οι ΗΠΑ ζουν ένα πρωτοφανές κλίμα έντασης λόγω της άγριας δολοφονίας του George Floyd από αστυνομικούς. Το φάντασμα του ρατσισμού όπως αποδείχτηκε ζει ακόμη στην χώρα που προφασίζεται πως υπερασπίζεται όσο καμία άλλη την ελευθερία και την δημοκρατία.

Τον ρατσισμό τον έχει βιώσει βαθιά μέσα του και ο πρώην σούπερ σταρ του ΝΒΑ και του Άρη Θεσσαλονίκης, ο Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ. Άσχετα αν συμφωνεί κανείς με τα θρησκευτικά πιστεύω του ή όχι (είμαι σίγουρος πως τα περισσότερα μέλη της σελίδας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι), η επιλογή της θρησκείας κάθε ανθρώπου είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Κάποιοι ωστόσο δεν το είχαν εκλάβει έτσι πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν και αγωνιζόταν στους Ντένβερ Νάγκετς.

Όταν Κινέζος φίλος του μπάσκετ συνάντησε τον Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ στο παρκέ του Αλεξανδρείου

Ο Ραούφ είναι ένας βαθιά πολιτικοποιημένος & θρησκευόμενος άνθρωπος και εκδιώχθηκε όσο λίγοι για αυτό. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΒΑ, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ οι αθλητές θα πρέπει να στέκονται σε στάση προσοχής και με ψηλά το κεφάλι.

Όταν λοιπόν ηχούσε ο εθνικός ύμνος της αστερόεσσας εκείνος αρχικά προσποιούνταν πως έκανε διατάσεις και αργότερα διαπραγματεύτηκε ώστε να σκύβει το κεφάλι και να κάνει προσευχή κατά την ανάκρουση. Πίστευε πως οι πεποιθήσεις του ερχόταν σε αντίθεση με την σημαία των ΗΠΑ που κατά τον ίδιο ήταν σύμβολο καταπίεσης και τυραννίας.

Έμελλε να «πληρώσει» με τον χειρότερο τρόπο αυτές τις απόψεις του. Έγινε ανταλλαγή με τον γερασμένο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και ουσιαστικά η πορεία του στο ΝΒΑ είχε λάβει τέλος. Βρήκε το σπίτι όπου διέμενε τότε προς πώληση με μέλη της ΚΚΚ να έχουν βάψει της είσοδο της κατοικίας του. Το ακόμη χειρότερο είναι πως μέλη της οικογένειας του και φίλου του τον εγκατέλειψαν σε εκείνη την δύσκολη περίοδο της ζωής του. Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε κάτω.

Ήταν ένας άνθρωπος που δεν τόλμησε ποτέ να κρυφτεί πίσω από τις πεποιθήσεις, τις αδυναμίες του κατάφερε να περάσει στο πάνθεον του παγκοσμίου μπάσκετ.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button